Re:UMELÉ DOKRMOVANIE - 11/10/2007 05:45po nakrmení je vhodné podať mláďaťu "hlt" prevarenej vody
| | Anonymn prspevky s zakzan.
bubka42
Uvate
Platinum Boarder
Prspevkov: 1126
Karma: 34
Re:UMELÉ DOKRMOVANIE - 11/10/2007 05:48Interval kŕmenia sa predlžuje na 4 hod a neskôr sú to už len 3 dávky denne so súčastným ponúkaním mäkkého krmiva v miske /vaječná zmes, rozmočená piškota, namočené krmivo /, veľmi vhodné je ponúkať aj rozmočené KAYTEE exat granule. Mäkké a rozmočené krmivo je nutné vymieňať po 4 hodinách, ako aj ponúknutú prevarenú vodu.
ODSTAVENIE je dôležitou etapou, ku ktorej sa pristúpi v období, kedy sa mláďa začína zaujímať o okolie - dávky krmiva sa upravujú podľa toho, ako a či, mláďa prijíma mäkké krmivo -najprv sa vynecháva obedňajšia dávka -sledujeme váhu mláďaťa, trus a úbytok krmiva z misky, rsp to ,či je mláďa schopné túto skrmovať a koľko jej prijme -ak je všetko v poriadku, mláďaťu ponúkame už aj bežnú stravu k mäkkému krmivu/ proso, zpočiatku je vhodné pšeno, tj. kvalitné lúpané proso a senegalské proso/ -prechod z jedného krmiva na iné môže spôsobiť tráviace problémy a spomaliť činnosť hrvoľa.
Malé množstvo trusu tmavo zelenej farby naznačuje nedostatok potravy . V tomto prípade je vhodné, vrátiť sa k vynechanej dávke umelého ručného dokrmu.
BART a BERT sú s miskou na spanie preložení do klietky, kde pri svojej zvedavosti objavujú aj papanie, ktoré im chutí. Zo striekačky papajú uz len 3x denne
Vaječná zmes čerstvá, je dôležitou súčasťou potravy mladých vtákov, ako aj vtákov pred hniezdením a po vyliahnutí mláďat. Samozrejme ňou môžme obohatiť jedálniček aj bežne, avšak stačí raz za týždeň. Vajce varíme 20 min a necháme schladnúť. Medzi tým si nastrúhame mrkvu a rozdrobenú piškotu. Pridať je možné kvapku medu, nastrúhané jablko, či trocha čerstvého tvarohu, ovsených vločiek a pšeničných klíčkov. Schladené vajce olúpeme a rozdrobíme, či nastrúhame a zmiešame s pripravenými surovinami. Nutnosť dĺžky varenia vajíčka je namieste, kôli zabráneniu prenosu prípadnej salmonely. Pripravený pokrm nenechávajme v klietke viac ako 4-5 hodín, pretože sa začne kaziť a kašu pripravujme vždy čerstvú.